Як обрати колір меблів?

В оформленні інтер’єру значення має будь-яка деталь, в тому числі і колір меблів. Особливо це треба враховувати, коли необхідно зробити кімнату більш світлою – у разі, якщо вікна дивляться виключно на захід, і сонце там рідкісний гість. Або навпаки – додати трохи темних відтінків, коли приміщення, завдяки своєму розташуванню, яскраво освітлене сонячним світлом більшу частину дня. У першому випадку вам допоможуть світлі тони меблів, у другому – темний колір деревини. Крім цього аспекту, колір меблів відкладає відбиток на загальний “настрій” кімнати. У даній статті від arthome визнайде те відповідь на питання про те, як вибрати колір меблів, щоб ваша квартира в будь-якій своїй точці була зразком смаку і гармонії.

Взагалі, вплив кольору враховується при створенні інтер’єру в будь-якому приміщенні. Про вибір кольору ми говорили в статті: Як створити затишок в квартирі. Також ми не обійшли стороною цю тему при розгляді питання: Як облаштувати маленьку квартиру. Причому, в дизайні враховується як колір меблів, так і колір оздоблювальних матеріалів, а також кольору елементів декору. Але сьогодні ми будемо говорити саме про вибір декору меблів у квартирі. Отже, почнемо.

Перш за все, пропонуємо вам ознайомитися з кольорами, властивими деревині різних сортів – це допоможе знайти спільну мову з продавцем в меблевому магазині, коли перед вами буде стояти задача пояснити йому, який саме колір меблів ви шукаєте.

Варіанти інтер’єру

Колір меблів залежить від того, який тип інтер’єру вихочетебачитиусебевкімнаті. Тут є безліч варіантів.

Мінімалізм

Характеристики стилю: мінімум зайнятого простору, практичні меблі, ніяких надмірностей. Запам’ятайте, в цьому стилі абсолютно недоречно виглядатимуть ваші улюблені дрібнички, що не мають ніякого практичного призначення. Зате з кольором можна експериментувати без обмежень. До речі, про колір. мінімалізм у поєднанні з білим кольором оптично збільшує простір. Ну, а вдале комбінування різних відтінків кольорів здатне компенсувати мінімальну кількість меблів.

Класика

Характеристики стилю: висока стеля, паркет, меблі з натурального дерева. До «натуральних» меблів відмінно підійдуть великі вікна, колони, ліпнина на стелі. Приміщення в класичному стилі дуже величне і помпезне.

Модерн

Характеристики стилю: відсутність прямих ліній і кутів, інтерес до нових технологій і прикладного мистецтва. Для меблів стилю модерн не властиві яскраві кольори. Особливий шарм створює гра світлих відтінків.

Практичні поради щодо вибору меблів:

1. Якщо приміщення, для якого ви вибираєте меблі, маленьке, придивіться до фурнітури світлих відтінків, створіть хороше освітлення в приміщенні. Зорово збільшити простір кімнати допоможуть і дзеркала.

2. В житлове приміщення ідеально впишеться зеленийколір. Вінзнімаєвтомуі заспокоює. Однак для кращого сприйняття до нього варто додати сині і жовті деталі.

3. Пам’ятайте, що червоний колір викликаює дратівливість і агресію. Більш того, вінвізуальнозменшуєпростір. Правда, червоний колір відмінно підійде для інтер’єру їдальні, оскільки поліпшує травлення.

4. Творчу активність стимулює жовтий колір, тому він підійде для оформлення робочого кабінету. Пам’ятайте, що жовтий колір в кімнаті неповиненбутизанадтояскравим.

5. Синій колір розслабляє і знімає емоційну напругу. Саме тому дизайнери радять використовувати його в спальні.

6. Не варто оформляти приміщення в фіолетовий колір, адже він знижує працездатність і гнітить.

7. Коричневий колір заспокоює, проте провокує виникнення похмурих думок, тому не захоплюйтеся їм при створенні інтер’єру кімнати.

8. Білий колір прекрасно доповнить будь-які кольори. Він може служити і відмінним фоном. Використовувати його можна в необмежених кількостях.

9. Чорний колір краще застосовувати як відтінок кольору. Слідкуйте за тим, щоб він не заповнював більшу частину простору.

10. Не варто використовувати в оформленні багатосірогокольору. Він пригнічує. Правда, світлі його відтінки можуть стати відмінним фоном для меблів.

11. Для дитячої кімнати краще всього підійдутьніжнітониблакитного,жовтого, рожевого,тканинизмалюнками, пастельногокольору.

Як правильно поєднувати кольори?

Експерименти з кольорами можуть закінчитися для інтер’єру не дуже вдало, якщо ви не зможете їх правильно поєднувати.

Дамо кілька практичних порад зі змішування фарб:

Віідмовтеся відпоєднанняконтрастнихкольорів (занадто складно змішати їх гармонійно).

Відмінно поєднуються одинзодним темно-синій і темно-коричневий кольори, жовтувато-коричневий і бежевий відтінки.

Непоєднуваний холодний синій відтінок з сірим кольором або металевими аксесуарами відмінним рішенням для інтер’єру буде використання декількох відтінків одного кольору.

 

Якщо ви хочете використовувати кілька кольорів при оформленні, пам’ятайте, що один з кольорів повинен бути присутнім в більшій кількості.

Зорово збільшити кімнату допоможуть:

Стіни, пофарбовані у світлі тони;

Світлі меблі;

Неяскравий, приглушений колір;

Дзеркала і скло.

Візуально зменшити кімнату допоможуть:

Шпалери і тканини з великим малюнком;

Теплі кольори стін, темні кольори меблів;

Яскраві кольори стін;

Контрастна обробка.

avatar